top of page

7 tips om je hoofd leeg te maken

Bijgewerkt op: 24 jun. 2023

In ons drukke en hectische leven kan het soms voelen alsof ons hoofd overstroomt met gedachten, zorgen en verplichtingen. Door alle prikkels, stress en afleiding lijkt het soms onmogelijk om ons hoofd leeg te maken. Maar: gelukkig zijn er tools die je daarbij (kunnen) helpen! Weten welke dat zijn? Lees dan verder!


1. Pak pen en papier

En ga lekker schrijven om je hoofd leeg te maken! Schrijf je gedachten op in een notitieboek of dagboek. Dit kan helpen om je gedachten te ordenen en je hoofd leeg te maken. Je geeft je hoofd als het ware toestemming om het wat meer los te laten. Geloof me: schrijven zorgt voor rust en ruimte in je hoofd!


2. Mediteer om je hoofd leeg te maken

Neem elke dag wat tijd om te mediteren. En nee: dit hoeft niet heel zweverig te zijn. Meditatie is erop gericht op een momentje van rust. Dat je een momentje voor jezelf neemt en de stilte opzoekt. Zodat je hoofd even een pauze heeft van alle drukte, prikkels en rondvliegende gedachten. Zet een meditatie of muziekje op, focus op je ademhaling en laat je gedachten voorbijdrijven zonder eraan vast te houden én zonder te oordelen.


3. Kom in beweging!

Bewegen is dé ultieme manier om je hoofd leeg te maken. Door te bewegen maak je endorfines aan die je humeur verbeteren en stress verminderen. Maak het niet te moeilijk voor jezelf: ga lekker wandelen, fietsen of sporten. Ook een yoga oefening of sportoefening thuis kan al heel effectief zijn! Of ga lekker de natuur in.4. Focus op je ademhaling om je hoofd leeg te maken

Wist je dat de ademhaling een hele krachtige tool is? Er zijn niet voor niets zoveel ademhalingstechnieken online te vinden! Bewust ademhalen en focussen op je ademhaling zal je kalmeren en je hoofd leegmaken. Neem een paar minuten om diep in te ademen en langzaam uit te ademen. Hierbij is het belangrijk om langer uit te ademen.


5. Even niks moeten door te 'niksen'

Niksen: we zijn het eigenlijk een beetje verleerd. Maar wist je dat het heel gezond is om af en toe even te niksen? Om even niks te moeten? Het zorgt voor balans! En maakt je uiteindelijk productiever. Pak er een kop thee bij en laat je gedachten even varen. Of richt je op mindfulness. Hierbij gaat het erom dat je bewust bent van het huidige moment. Besteedt geen aandacht aan het verleden of de toekomst, maar wees in dit moment. Zonder oordeel. Focus je op de omgeving. De fluitende vogeltjes, het zonnetje dat schijnt of de lekkere kop thee die je aan het drinken bent. Of merk even – zonder oordeel op – hoe je lichaam erbij zit. Ook niet onbelangrijk ;).
6. Zet wat rustgevende muziek op

Luisteren naar rustige muziek helpt je om je hoofd leeg te maken. Wat ik meestal doe? Ik zet mijn (noise cancelling) koptelefoon op en ga vervolgens aan de wandel. De combinatie van beweging én muziek geeft me vaak ook nog nieuwe energie! Maar als ik echt even tot rust wil komen zet ik vaak pianomuziek of meditatiemuziek op.


7. Neem een pauze van al die technische dingen

We zitten de hele dag door op schermen te kijken. Maar het zorgt ook voor ontzettend veel prikkels en afleiding! Daarom kan het goed zijn om van tijd tot tijd even pauze te nemen van al die technische dingen. Zet bijvoorbeeld een halve dag je telefoon uit, log uit van sociale media en neem een pauze van het nieuws. Hierdoor moet je wel de dingen doen die ontspannen zijn. Zoals journalen, wandelen of een boekje lezen. Je maakt letterlijk ruimte in je hoofd. En weet je wat mijn ervaring is? Op die momenten komen altijd de beste ideeën naar boven!


Door een combinatie van deze technieken te gebruiken, kun je meer rust en kalmte vinden in je leven. Geef het een kans en ontdek welke technieken het beste voor jou werken! Pas jij deze technieken al toe? Laat het weten in een reactie! Of geef een reactie via Instagram: @beleefhetleven. Bedankt voor het lezen... en tot de volgende! Liefs, Leo.
5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page