top of page

De 5 voordelen van tweedehands kleding kopen

Bijgewerkt op: 24 jun. 2023

Tweedehands kleding kopen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun garderobe aan te vullen met tweedehands kleding in plaats van nieuwe kleding te kopen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar heeft ook vele andere voordelen! In dit artikel bespreek ik de 5 voordelen van het kopen van tweedehands kleding. Lees je mee?


1. Leuke items voor kleine prijsjes

Een van de grootste voordelen van tweedehands kleding kopen is dat het over het algemeen veel goedkoper is dan het kopen van splinternieuwe kleding. Je kunt soms prachtige kledingstukken vinden voor een fractie van de prijs die je zou betalen voor nieuwe kleding. Dit betekent dat je geld kunt besparen en toch je garderobe kunt vernieuwen en uitbreiden. Eén van mijn lievelingskledingstukken is bijvoorbeeld een one-piece met bloemetjes, waar ik slechts €8 voor hoefde neer te leggen. Hoe leuk is dat?


2. Je draagt bij aan duurzaamheid

Het probleem op dit moment is dat er onder andere ontzettend veel kleding wordt gemaakt. Hierdoor zijn er heel veel grondstoffen nodig (die eigenlijk niet beschikbaar zijn). Hoe we dit kunnen verminderen? Door minder te consumeren. Hoe meer vraag naar kleding, hoe meer er zal worden gemaakt. Door tweedehands kleding te kopen, vermindert de vraag naar nieuwe kleding en daardoor ook de productie van nieuwe kledingstukken. Dit vermindert de hoeveelheid textielafval die op de vuilstort belandt en de vervuiling die gepaard gaat met de productie van nieuwe kleding.


Daarnaast zijn er nog tal van andere dingen op te noemen, zoals kinderarbeid, lage lonen en het gebruik van chemische materialen. Wil je hier meer over weten? Dan raad ik je aan om deze podcastaflevering te luisteren.

3. Meer mogelijkheden om je eigen, unieke stijl te creëren.

Tweedehands kleding kopen biedt ook de mogelijkheid om een unieke stijl te ontwikkelen. Omdat tweedehands kleding vaak vintage of gedateerd is, kun je stukken vinden die je niet snel in een moderne kledingwinkel vindt. Dit betekent dat je een unieke look kunt creëren die niemand anders heeft.


4. Je steunt de lokale ondernemer

Veel tweedehands kledingwinkels zijn kleine, onafhankelijke bedrijven die eigendom zijn van mensen uit de buurt. Door bij deze winkels te kopen, steun je deze lokale ondernemers in plaats van de 'rijke' bazen van kledingmerken die hun medewerkers het minimumloon (of minder) betalen.


5. Je koopt veel bewuster

Tegenwoordig is het ontzettend gemakkelijk om kleding te kopen. We hebben meer kleding dan we kunnen dragen (ik ook, dat zal ik niet ontkennen). Het gevolg: een overvolle kledingkast en lichtelijke overwhelm. Want wat moet je nu weer aan? En ‘oja, dit kledingstuk heb ik ook nog!’ Bij tweedehands kleding moet je soms net even de pareltjes vinden. Hierdoor kijk je veel kritischer naar wat je koopt. Hierdoor heb jeuiteindelijk een kledingkast waar je écht blij van wordt.En hoe zit het met jou? Koop je graag tweedehands kleding of vind je het maar een beetje ‘stoffig’? Luister dan naar onderstaande podcastaflevering, waarin we het hebben over kleding in combinatie met minimalisme. Waarom kopen we eigenlijk zo vaak nieuwe kleding? Wat kun je doen om je koopverslaving af te remmen? Luister je mee?3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page