top of page

Hoe en waarom ik altijd zorg voor een stok achter de deur

Zonder die stok achter de deur... tja, dan had ik heel wat dingen niet gedaan. Sterker nog, dan had je deze post misschien niet eens aan kunnen klikken. 馃檴 Daarom vertel ik in deze blogpost over mijn eigen stokken achter de deur. Want die (zuur)stok, die kun je op verschillende manieren cre毛ren! Lees je mee?


Zonder die (zuur)stok achter de deur...

路 Had ik nooit een boek geschreven.

路 Dan was ik nooit deze podcast gestart.

路 Had ik nooit acht maanden met de camper gereisd.

路 Sterker nog, dan had ik misschien nooit het concept Beleef het Leven in de wereld gebracht. Als je me kent, volgt of misschien net leert kennen鈥 dan is het je misschien opgevallen dat ik 鈥 Leonie van Beleef het Leven 鈥 altijd ergens mee bezig ben. Ik ben een multipassionate 鈥 dat is iemand die altijd heel veel creatieve idee毛n heeft en veel heel leuk vindt 鈥 heb veel doelen in het leven, mag mezelf graag persoonlijk ontwikkelen en ben altijd in beweging.

De stok achter de deur helpt je om in beweging te komen

Maar ik hoor zo vaak mensen zeggen dat ze allerlei idee毛n hebben of iets willen doen, maar er gewoon niks mee doen. Of dat juist die stok achter de deur ze helpt om het w茅l te gaan doen. En dat is ook wat ik doe. Ik heb een behoorlijk grote intrinsieke motivatie, dus ik kan mezelf goed aanzetten tot actie. Maar ik zorg 鈥 ook heel vaak onbewust 鈥 voor een stok achter de deur.

Wist je dat er verschillende soorten (zuur)stokken zijn?

Om mijn fictieboek te schrijven had ik bijvoorbeeld een schrijfcoach ingeschakeld. Elke week moest ik 2000 woorden aanleveren, zodat mijn schrijfcoach feedback kon geven. En als ik niet deed, kreeg ik natuurlijk geen feedback. Dan leer ik niks, vordert mijn boek niet en is het zonde van mijn geld.

De start van mijn podcast...

En een ander voorbeeld: Mijn businesscoach opperde om een oproepje te doen om anderen te interviewen voor mijn podcast. Eerst reageerde ik heel enthousiast. 鈥楧at is leuk!鈥 Maar toen ik het op mijn lijstje zag staan, vond ik het best wel spannend. Sterker nog: ik heb het eerst nog een paar weken voor me uitgeschoven. Want ik durfde eigenlijk niet. Maar: met mijn businesscoach als stok achter de deur besloot ik het t贸ch te doen. Ik had overigens hele lage verwachtingen. Want ik was al trots op mezelf dat ik het berichtje had geplaatst. En wat gebeurde er? Ik kreeg ontzettend veel reacties. En een paar maand na dato nog steeds. En het ging eigenlijk best wel goed. Het ging gemakkelijker dan gedacht. Krijg heel veel leuke reacties en complimenten. En dan zie je maar: soms heb je maar 茅茅n iemand nodig die het zetje in de juiste richting geeft.


Durf jij geld in jezelf in te investeren?

Je hoort het al: dit zijn stokken achter de deur door middel van investeringen. Je investeert ergens geld in. Dan wil je ook waar voor je geld toch? Maar je krijgt pas waar voor je geld als jij zelf in actie komt. Zo heb ik meegedaan aan een 'Boost your sales maand' om (jawel) meer te leren over sales. Maar als ik wil leren, dan moet ik wel zelf in actie komen. Want ik geloof echt dat je leert door te doen. Want deze maand heb ik nog iemand tot mijn beschikking die me advies, tips en feedback kan geven.


Als jezelf als stok achter de deur niet werkt...

Ik wil ook nog heel even ingaan op de afspraken die jij met jezelf maakt. Je herkent het vast wel: je hebt een bepaald voornemen en maakt een bepaalde afspraak met jezelf. Maar vervolgens kom je 鈥榤 niet na. Eigenlijk stel jij jezelf hiermee teleur. Je zegt hier namelijk mee dat jouw verlangen, je doel of jijzelf niet de moeite waard zijn om na te komen. Want als het een vriendin was geweest, dan had je het waarschijnlijk wel gedaan, toch? Je spreekt niet af om te lunchen, om vervolgens helemaal niks meer van je te laten horen.

Jezelf als stok achter de deur...

Wat mij persoonlijk vaak helpt, als mijn eigen stok achter de deur, is om even bewust na te denken over de consequentie als ik het niet doe. Ik ben bijvoorbeeld vanaf begin dit jaar gestopt met het eten van vlees. En ik zal eerlijk met je zijn: soms heb ik weleens zin in een stukje vlees (met name serranoham). Maar dan denk ik meteen aan de consequentie: als ik het wel doe, hoe voel ik me dan? Waarschijnlijk voel ik me slecht 鈥 een beetje hetzelfde idee als een zak chips naar binnen werken en er daarna spijt van hebben 鈥 en ben ik teleurgesteld in mezelf. Want ik heb een besluit gemaakt. En ik wil me daaraan houden. En laten we eerlijk zijn: dit vergt discipline. En die discipline moet je trainen.


Want ik ben ook niet cold turkey gestopt met vlees eten. Dit is een proces van jaren geweest, waarbij ik steeds minder vlees ging eten. Eerst at ik een paar avonden in de week vegetarisch, toen praktisch alle avonden 鈥 als ik voor mezelf kookte 鈥 en op een gegeven moment ging het me tegenstaan. Waarna ik het besluit heb gemaakt om volledig te stoppen.


Nieuwe gewoontes ontstaan niet overnight. Jouw brein heeft tijd nodig om aan veranderingen te wennen. Geef jezelf die tijd.

Schakel hulp in van anderen

Het kan ook heel handig zijn om hulp in te schakelen van anderen. Misschien kun je ergens een businessbuddy opscharrelen en zeggen: 鈥榁oor onze volgende meeting heb ik x of y gedaan.鈥 Of misschien wil je meer boeken lezen? Dan kun je bijvoorbeeld een boekenclub oprichten en v贸贸r de volgende meeting een boek uitlezen. Of misschien kun je het op Instagram gooien, om zo een stok achter de deur te cre毛ren. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Heb jij behoefte aan een zuurstok achter de deur?

Vind het moeilijk om je eigen stok te zijn? Ben je er zuur van en is het haast een beetje een zuurstok geworden? I got you! In mijn nieuwste traject ben ik jouw vrolijke zuurstok achter de deur. Want het behalen van je doelen mag leuk 茅n kleurrijk zijn, net zoals een zuurstok dat is! Ik denk met je mee, motiveer je 茅n geef je aan boost op het momenten dat je het nodig hebt. Ben jij er klaar voor om je doelen te behalen?


7 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page