top of page

Rust in je hoofd? Ga journalen!

Bijgewerkt op: 24 jun. 2023

Wha! In het drukke en prikkelbare leven van vandaag kan het moeilijk zijn om ons hoofd tot rust te brengen. Dagelijks krijgen we een constante stroom van informatie en prikkels over ons heen en dit kan leiden tot een overvol en gestrest hoofd. Maar er is een eenvoudige en effectieve manier om meer rust in je hoofd te krijgen: schrijven in een dagboek, ook wel bekend als journalen. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder!


Zet je gedachten op papier

Journalen [ofwel schrijven, een dagboek bijhouden, geef het beestje een leuke naam =)) is kortgezegd het opschrijven van dingen die in je hoofd omgaan. Het is een krachtige manier zijn om je emoties te uiten en te verwerken, je gedachten te organiseren en jezelf te uiten op een manier die je misschien niet gemakkelijk kunt doen in een gesprek met anderen. Door er een pen bij te pakken en je gedachten op papier te zetten, kun je er even met een afstandje naar kijken. Het geef je de ruimte om te reflecteren en te begrijpen wat er in je geest gebeurt.


Onrust in je hoofd? Creëer overzicht door het op te schrijven

Het bijhouden van een journal of dagboek kan je helpen om je prioriteiten te stellen en doelen te stellen. Door je doelen op papier te zetten en de stappen die je moet nemen om ze te bereiken, kun je jezelf motiveren en gefocust houden. Bovendien helpt het je om je hoofd tot rust te brengen. Door alles op te schrijven, geef jij je hoofd als het ware toestemming om het een beetje los te laten. Zodat het niet zo op de voorgrond aanwezig is.Omlaag met dat stressniveau

Een ander voordeel van journalen is dat het je kan helpen om stress te verminderen (forceer je daarom vooral niet om elke dag te moeten schrijven ;)). Als je gestrest bent, kun je je gedachten op papier zetten om je te helpen begrijpen waar de stress vandaan komt. Het geeft helderheid. Je kunt ook je zorgen en angsten uiten en manieren bedenken om met de situatie om te gaan. Dit kan helpen om je geest te kalmeren en je te helpen je beter te voelen. Of gooi gewoon lekker als je frustraties eruit door ze op papier te zetten! Dat lucht altijd lekker op! ;)


Maar Leo, waar begin ik met schrijven?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beginnen met journalen. Sommige mensen vinden het prettig om elke dag op dezelfde tijd te schrijven (bijvoorbeeld een paar minuten in de ochtend of avond), terwijl anderen de voorkeur geven aan een meer spontane aanpak. Er zijn ook verschillende soorten dagboeken beschikbaar, zoals gratitude-journals, waarin je elke dag opschrijft waar je dankbaar voor bent, ochtendjournals en braindump journals om lekker je gedachten te dumpen.


Schrijven maarrrrr!

Of je nu elke dag schrijft of journalt of af en toe, het belangrijkste is dat je jezelf de tijd geeft om je gedachten op papier te zetten en te reflecteren op wat er in je hoofd omgaat. Zo breng jij je hoofd tot rust! Het is een fantastische manier om meer rust en kalmte te vinden in je drukke leven. Dus waar wacht je nog op? Pak pen en papier, begin met schrijven en zorg voor meer rust én overzicht in je hoofd!
Mijn tip? Zorg voor een mooi boekje om in te schrijven. Dat maakt de hele schrijfervaring nóg leuker! Op deze pagina heb ik de leukste journals voor je verzameld.

Ben jij al regelmatig aan het schrijven of journalen? Laat het weten in een reactie! Of geef een reactie via Instagram: @beleefhetleven. Bedankt voor het lezen... en tot de volgende!
4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page