top of page

Zo kom je in een creatieve flow

Flow: het liefst grijpen we het vast en laten we het nooooit meer los. Maar soms lijkt het zo ongrijpbaar. Je zoekt onder banken of stoelen: maar je lijkt het maar niet te vinden. 🤷🏼‍♀️ Ik heb de laatste tijd veel geëxperimenteerd met flow en ik heb het idee dat ik de code enigszins gekraakt hebt. Dus in deze post deel ik je mijn tips!
Ten eerste is het goed om te weten dat ‘flow’ een creatieve staat van zijn is. En ja, dan is het goed om die creativiteit te stimuleren. Dat doe je onder andere door:

 

1.     Jezelf toestemming geven om de tijd te nemen én om te spelen

SPEEL! Want juist daardoor wordt die creatieve energie geactiveerd. Hierdoor kom je op veel meer toffe ideeën én krijg je er veel meer plezier in. Ik doe dat vaak door middel van Canva. Kom ik er niet lekker in? Dan ga ik bijvoorbeeld juist even een gek ontwerp maken. Of gewoon even wat klungelen, zonder dat er per se een (perfect) eindresultaat uit moet komen.


“Het optimaal beleven van het moment, wordt ook wel een flow genoemd. Je verliest de tijd uit het oog en bent volledig gefocust op datgene waar je mee bezig bent.”

 

2.     Zoek de inspiratie op als je geen inspiratie hebt

Ik zoek vaak mijn goede vrienden ChatGPT en Pinterest op om mezelf te voorzien van wat nieuwe ideeën en inspiratie. Daarnaast staan er in Canva ook heel veel templates die je helpen ter inspiratie.

 

3.     Laat het begrip ‘tijd’ even los

Dat voelt tegendraads: dat weet ik. Maar kijk nog even naar het begrip van flow: de tijd uit het oog verliezen. Bepaal wellicht van tevoren hoelang je met iets bezig wilt zijn, zet een timer en ga dan uit de slag.


In de flow zijn

 

4.     Forceer niks!

Oké ja, die boekhouding of andere taakjes die je gewoon niet leuk vindt, die moeten we soms forceren. Maar heb jij bedacht om je social media te doen, maar flow het TOTAAL niet? Ga dan iets doen wat op dat moment wel werkt. Want flow is energie. En als je krampachtig te werk gaat, dan is dat ook voelbaar als je bijvoorbeeld met tegenzin, een post op Instagram deelt. Daarom is het sowieso beter om dit vanuit een fijne en vrolijke vibe te doen.

 

5.     Heb een lijstje met taken of dingen die je graag wil doen

En deel alles in op dat lijstje in per categorie. In de ochtend kijk ik naar het lijstje en stel ik mezelf de vraag: ‘Waar heb ik NU het meeste zin in?’ Zit je er lekker in? Ga dan door totdat je er (gevoelsmatig) klaar mee bent. Ga het niet forceren, dat werkt vaak averechts.


In de flow zijn

 

6.     Flow is ook mild zijn voor jezelf

En houd in je achterhoofd dat die 'flow' of 'zin' voor die andere werkzaamheden later wel weer komen. Want soms denk ik ook weleens: ‘Ah, ik wil zo graag schrijven, maar het lukt me maar niet!’ Om een week later bijna alleen maar bezig te zijn met schrijven. Dat is ook flow: laten ontstaan wat er ontstaat. Dus niet forceren, lekker flowen.

 

7.     Plan voldoende oplaadtijd in

Neem voldoende tijd om te rusten en energiek weer op te laden. Ik ga gerust even twee uurtjes wat anders doen. Of even een boekje lezen. Enne… vergeet niet om elke dag even een half uurtje naar buiten te gaan. Je hoofd heeft ook de tijd nodig om alle opgedane informatie te verwerken.


En ga ook mee met de flow...

Een tijdje geleden had ik een off-day. Ik was moe en kreeg niks uit mijn handen. Ik appte naar mijn coach en ik kreeg het volgende antwoord: ‘rust nemen als je voelt dat je rust nodig hebt, dat is ook meegaan in de flow hè!’

 

BAM! Precies… want flow is er niet alleen maar om elke dag keihard aan de bak te gaan, maar het is er zodat je mee gaat op wat er op dat moment mag zijn of nodig is.

En ja, soms moet jij jezelf ertoe zetten om achter die laptop te kruipen. Of even meedoen met een gezellig co-workuurtje, zodat je een (zuur)stok achter de deur hebt om iets te doen. Maar als je bovenstaande tips opvolgt, weet ik zeker dat je meer in de flow zal komen.

 

En misschien nog wel de meest belangrijke: zorg ervoor dat je iets doet wat je leuk vindt. Wat goed en juist voelt voor jou. Waarvan je denkt: DIT is wat ik hier te doen heb. Op dit moment. Wat betekent flow voor jou?


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page